Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że nasza dieta powinna być dopasowana w oparciu o przynajmniej kilka różnych czynników.

Wiadomo, że jeśli żyjemy aktywnie (na przykład uprawiamy sport), to musimy jeść więcej.

Oczywiste jest również to, że – ogólnie rzecz biorąc – niektóre potrawy są przeznaczone dla osób w określonym przedziale wieku.

Dobrym przykładem są tutaj grzyby.

W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach świata, grzyby uznawane są za prawdziwy rarytas.

Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że poza walorami smakowymi, nie mają one zbyt wiele atutów.

Grzyby są na przykład ciężkostrawne i nie powinno się ich podawać małym dzieciom, a także osobom starszym, których żołądki nie są do końca sprawne.

Kiedy słyszy się o tym, że malutkie dziecko zmarło, ponieważ spożyło trujące grzyby, to trzeba za to winić rodziców i to po dwakroć – nie powinni oni w ogóle podawać maluchowi grzybów, nawet jeśli nie są one trujące.

Tego rodzaju potraw i składników pokarmów jest dużo więcej.

www.jet-pol.pl