Każde przygotowanie składników do gotowania wiąże się z ich obróbką, ale przede wszystkim rozpakowaniem. Niemniej jednak śledząc metody gotowania na parze pojawia się propozycja umieszczenia ich w papier.

Oczywiście nie chodzi tutaj o opakowania używane w sklepach, ale o specjalnie do tego celu skonstruowane tworzywo. Materiał w postaci woreczków lub kawałków papieru stanowi barierę woda – składniki, żywność nie styka się z wodą.

Dzięki temu tylko para dociera do środka. Zanim jednak rozpoczniemy gotowanie należy odpowiednio przygotować danie.

Gdy dysponujemy woreczkami wystarczy sprawnie włożyć wszystko do środka. W przypadku kawałka papieru, konieczne jest ułożenie żywności na środku i szczelnie związać.

Przygotowane sakiewki wrzucamy do wody nalanej do zwykłego garnka i gotujemy. Pamiętajmy, że wody nie powinno być zbyt dużo, a woreczki nie powinny stykać się ze sobą.

Szybko, sprawnie i bez dodatkowych kosztów urządzenia mamy wartościowy posiłek.