Naukowcy, lekarze i dietetycy do lat spierają się o to, jakie produkty są zdrowe, a jakie nie. Jeszcze w XX wieku kobietom w ciąży zalecano palenie papierosów, żeby w ten sposób złagodzić stres, co dzisiaj jest kategorycznie zakazane z racji szkodliwości. Podobnie jest z wieloma innymi produktami.

Toczą się na przykład spory, czy zdrowa jest żywność modyfikowana genetycznie. W niektórych krajach jest ona dopuszczona do sprzedaży, a w innych nie. Mimo upływu lat, nadal debatuje się również nad tym, czy lepiej jeść masło, czy też margarynę – ten spór można nawet uznać za pewien symbol tematu zdrowej żywności.

Co więc powinniśmy jeść? Zdaje się, że najbezpieczniej jest spożywać produkty naturalnego pochodzenia, chociaż w dzisiejszych czasach i one mogą zawierać szkodliwe substancje (na przykład do warzyw i owoców trafiają one z atmosfery). Zdaje się, że właściwie nigdy nie możemy być pewni, że jemy całkowicie zdrowy posiłek. Nie powinniśmy jednak popadać w panikę, ponieważ jest wiele produktów, które raczej nie powinny nam zaszkodzić.